Annemiek en Laura zijn beiden docent bij de opleiding Chemische Technologie van de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast begeleidt Annemiek projecten in het eerste jaar en is zij coördinator van het programma Zelfsturing: professionele identiteitsontwikkeling. Laura geeft wiskunde en chemische practica. Samen organiseerden ze dit jaar de introductieweek en zijn ze intensief betrokken bij de eerstejaars studenten.
Laura: "Sinds dit jaar maken wij in het eerste studiejaar gebruik van College Coins. Dit is begonnen bij de introductieweek. In die week hebben wij alle studenten de College Coins-app laten downloaden. Studenten die daar niet bij aanwezig waren hebben we dit meteen laten doen aan het begin van de eerste periode. Dit verliep best soepel en vrijwel alle studenten hebben de app op hun telefoon staan. Met de College Coins-app proberen wij de studenten meer te betrekken bij de hogeschool, de opleiding en hun klas. Dit doen we door allerlei leuke challenges naar de studenten te pushen. Met deze challenges kunnen de studenten coins verdienen als beloning. Dit vinden veel studenten echt superleuk. Veel van de challenges zijn gericht op sociale en academische binding. Zo is het doel dat de eerstejaars studenten elkaar, maar ook de opleiding en hogeschool beter leren kennen. De challenges worden ook ingezet bij inhoudelijke vakken om de betrokkenheid en motivatie te verhogen. Kort samengevat zijn de sociale binding en academische binding voor ons de belangrijkste componenten.”
Annemiek: "Het College Coins-programma proberen we zo breed mogelijk in het eerste leerjaar in te zetten. Het is dus niet gekoppeld aan een specifiek vak. Door het programma over meerdere vakken te trekken proberen we studenten vanuit verschillende oogpunten te stimuleren en hun betrokkenheid te vergroten. In het begin was het wel eventjes zoeken en hebben Laura en ik het voortouw genomen. Nu merken we dat langzamerhand steeds meer collega’s aanhaken. Ze zien de voordelen van College Coins en komen met leuke ideeën hoe het ook bij hun vak een bijdrage kan leveren.”
Laura: "We gebruiken College Coins zelfs al voor de start van het eerste jaar. Zo stimuleren we aspirant-studenten om de app te downloaden tijdens opendagen en studiekeuzecheckgesprekken. In de app staan dan een aantal challenges klaar waarmee (toekomstige) studenten de opleiding beter kunnen leren kennen. Dit zorgt ervoor dat studenten zich al voor de start van de studie betrokken en gemotiveerd voelen. Hierdoor kunnen we verkeerde studiekeuzes en daarmee vroegtijdige studie-uitval helpen voorkomen.”
Annemiek: "Bij ons op de opleiding maken we al langer gebruik van de leermethodes van Edumundo. Zo zijn we bekend met de Edubooks en dit bevalt ons goed. Maar de voornaamste reden waarom we ook College Coins zijn gaan inzetten is omdat we focus wilde op onze eerste honderd dagen van de studie. Het blijkt immers dat de eerste honderd dagen van de studie van groot belang zijn om studenten te binden en betrekken bij de studie. Om deze reden hebben we College Coins ingezet tijdens de introductieweek en in het eerste jaar van de studie.”
Laura: "Het draaide voor ons voornamelijk om het vergroten van de binding en het voorkomen van studie-uitval. Dit zijn echt twee grote pijlers voor ons. Vorig jaar hebben we vanwege corona regelmatig delen van periodes of hele periodes online les moeten geven. Ook in deze periodes wil je dat studenten zich betrokken blijven voelen en niet vroegtijdig afhaken. Maar ook in tijden waarbij het onderwijs gewoon fysiek plaatsvindt leidt het tot meer binding. Studenten zijn actief met de challenges bezig en dit zorgt voor een leuke dynamiek.”
Laura: "Ongeveer de helft van de studenten is meer betrokken door College Coins. We zijn een vrij kleine opleiding en hebben twee klassen in het eerste jaar. Deze twee klassen hebben we opgedeeld in vier teams. Eén team is echt heel actief bezig met alle challenges om zo veel mogelijk coins te verdienen. Ook zijn er teams die er wat minder actief mee bezig zijn, maar hier zie je dan toch dat een aantal studenten uit dit team alsnog individueel hard bezig is om zo veel mogelijk coins te verdienen. Het verschilt ook een beetje per challenge. De respons op challenges met een lage instap is vaak hoger. Denk dan bijvoorbeeld aan een quizje of een poll. Bij challenges die veel inspanning vereisen is de respons lager en moet de docent er meer op aansturen.”
Annemiek: "Het ligt natuurlijk ook een beetje aan het type student. Voor studenten die op zoek zijn naar binding stimuleert College Coins zeker. Zij voelen zich meer betrokken en ervaren veel plezier in de challenges en coins die zij kunnen verdienen. Toch zijn er ook altijd studenten die er minder enthousiast van worden. Zij zijn minder opzoek naar sociale binding en komen puur om te leren en hun diploma te behalen.”
Annemiek: "We hebben een klein docententeam bestaande uit 13 docenten. Laura en ik zijn het meest actief, maar naast ons zetten ook de docenten van het vak Proceskunde en Chemie regelmatig challenges in. Grofweg denk ik dat een derde deel van het docententeam weleens gebruikmaakt van College Coins.”
Annemiek: "In het begin is het een beetje zoeken. Je moet bijvoorbeeld het dashboard even onder de knie krijgen. Ook kostte het bij ons even wat tijd om de juiste input te leveren voor de academische challenges. Nu we een aantal maanden verder zijn gaat alles veel eenvoudiger. Daarbij word je ook pragmatischer en leer je inschatten wat wel en niet aanslaat bij de studenten. We hebben een contactpersoon binnen Edumundo waar de samenwerking fantastisch mee verloopt. Om even een tekenend voorbeeld te geven: tijdens de introductieweek liepen we tegen wat technische mankementen aan, maar na één belletje was het direct opgelost. De support van Edumundo is geweldig. Er wordt goed meegedacht. Door deze fijne samenwerking kunnen we continu schakelen en dat maakt het goed werkzaam.”
Laura: "Een recent voorbeeld is de foto-challenge. Tijdens het practicum hebben studenten hippuurzuurkristallen gevormd waar zij een foto van moesten maken. Voor deze foto ontvingen de groepjes coins. Het groepje dat het mooiste kristal had gevormd ontving bonuscoins. Een ander recent voorbeeld is dat we de studenten de structuurformule van cafeïne lieten zien, waarna zij in de app konden aangeven om welk molecuul het ging. Dit was als het ware een soort quizje. Ook laten we studenten weleens nieuwsberichten over chemische technologie verzamelen die zij in een overzicht moeten zetten. Dit zijn voorbeelden van laagdrempelige challenges die studenten doorgaans erg leuk vinden en ook een hoge respons laten zien.”
Annemiek: “We proberen ook het Edubook Studie & Loopbaan waar studenten gebruik van maken te koppelen aan de challenges. Zo hebben we recent, voor het practicum Chemische Labvaardigheden, een challenge uitgezet waar studenten zich verdiepten in de teamrollen van Belbin. Ter voorbereiding op het practicum, werd van de studenten gevraagd om inzicht te krijgen in hun meest passende teamrol. Met de verworven inzichten konden ze vervolgens een geschikte samenwerkingspartner kiezen. Door hier een challenge aan te verbinden kunnen we vanuit een andere invalshoek belangrijke zaken rondom het onderwijs extra onder de aandacht brengen.”
Laura: "De challenges zijn niet altijd gekoppeld aan vakken, maar ook vaak gericht op de sociale binding. Vlak voor de kerstvakantie hadden we bijvoorbeeld een poll open staan met de vraag wat de studenten in de vakantie gingen doen. De resultaten hebben we vervolgens met de studenten gedeeld. Op deze manier proberen we de sociale binding te bevorderen. Dit soort challenges creëren een leuke persoonlijke sfeer.”
Laura: "Ook proberen we de studenten weleens met een challenge te paaien om een evaluatie in te vullen. Wanneer een student zo’n evaluatie invult, of als bijvoorbeeld 80% van een team dit doet kunnen ze coins verdienen. Dit soort challenges zijn super handig voor het verzamelen van input van studenten.”
Annemiek: "Nee, wij hebben ervoor gekozen om geen studiepunten aan het programma te verbinden. De challenges zijn vooral leuk en gericht op de sociale en academische binding. Studenten die de challenges maken worden beloond met coins. Het maken van de challenges en verzamelen van de coins vinden veel studenten leuk waardoor het voor hen motiverend werkt.”
Laura: "De feedback is heel divers. Veel studenten vinden het echt heel leuk en bij andere is het enthousiasme minder. Ik heb mijn studenten wel eens gevraagd wat hen drijft om mee te doen aan de challenges. De helft van de studenten gaf aan het gewoon leuk te vinden om de challenges uit te voeren en zoveel mogelijk coins te verzamelen. De challenges zijn natuurlijk niet altijd even serieus omdat we ons vooral focussen op de sociale binding. Vlak voor de kerstvakantie was er bijvoorbeeld een challenges dat de groepjes een foto moesten plaatsen samen met hun docent waarbij ze allemaal een kersttrui aan hadden. Dit is grappig en puur gericht op het plezier. Ongeveer een derde van de studenten gaf aan mee te doen om zoveel mogelijk coins te verdienen en zo mee te dingen naar de prijzen.”
Annemiek: "Wat betreft de coins en de prijzen is heel veel mogelijk. Wij zijn hierin nog een beetje zoekende. We hebben een budget beschikbaar gekregen en deze gebruiken we nu voor de groepsactiviteiten. Zo hebben we vlak voor de kerstvakantie de prijs uitgereikt aan het winnende groepje die de meeste coins had verzameld. Dat groepje mag met elkaar naar een escape room. Wederom draagt dit bij aan de sociale binding tussen de studenten. Ook hebben we individuele prijzen opengezet, zoals een leuke sweater of dopper. Studenten willen deze prijzen best graag winnen, maar dit kost natuurlijk ook weer meer budget.”
Laura: "De coins zorgen ook voor een gezonde competitie. Ik hoor studenten weleens zeggen: "Staat die student nou nog steeds bovenaan? Wanneer gaan we hem nou een keer inhalen? ” De coins werken dus vooral motiverend. Enerzijds zijn de challenges leuk en willen ze gewoon zoveel mogelijk coins verzamelen en anderzijds zijn er leuke prijzen mee te winnen voor het team. De groepsprijzen zorgen er ook voor dat de studenten elkaar onderling stimuleren. Ik hoor ze bijvoorbeeld weleens tegen elkaar zeggen: "Goh vul nog even die evaluatie in voor de coins.” Het werkt dus echt.”
De challenges worden gepusht via een melding op de smartphone van de studenten. Hoe reageren studenten op deze challenges?
Laura: "Dit zijn de studenten wel gewend. Sommigen gaan direct aan de slag zodra ze de pushmelding binnen krijgen en andere wachten nog even omdat het dan even niet goed uitkomt. Maar ze reageren hier helemaal niet vreemd op. Dat komt natuurlijk omdat ze niet anders gewend zijn, ze krijgen de hele dag door pushmeldingen op hun telefoon.”
Contact
Over ons
Ons team
Vacatures
Auteur worden
Jan van Nassaustraat 113
2596 BS Den Haag
070-3600510
Geregeld publiceren en lanceren wij nieuwe titels en onderwijsvernieuwende leerproducten. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
vraag ontvangen
We hebben uw vraag ontvangen en we zullen op werkdagen binnen 24 uur bij u terugkomen.