Drie creatieve werkvormen om het nieuwe schooljaar energiek te starten

Drie creatieve werkvormen om het nieuwe schooljaar energiek te starten
Gepubliceerd op 20 augustus 2024

De start van een nieuw schooljaar is altijd spannend, zowel voor studenten als voor docenten. Na een lange zomervakantie kan het een uitdaging zijn om studenten weer in de juiste leerhouding te krijgen en een goede dynamiek in de groep te creëren. Hoe zorg je ervoor dat je als docent op een leuke en effectieve manier het collegejaar begint? Hieronder vind je drie concrete werkvormen die je helpen om studenten te activeren, de binding te versterken en de vakantiemodus achter jullie te laten.




 1. Reflectiekaarten: de vakantiemodus achter je laten

Een goede manier om de overgang van vakantie naar studie te maken, is door studenten te laten reflecteren op hun zomervakantie. Gebruik reflectiekaarten met vragen zoals: "Wat was je grootste avontuur deze zomer?" of "Welke nieuwe vaardigheden heb je geleerd?" Laat de studenten hun antwoorden opschrijven en deze vervolgens delen in kleine groepen. Dit biedt de studenten een mooie kans om hun ervaringen te delen en de vakantiesfeer op een positieve manier af te sluiten.

 

2. De Luchtballon: Prioriteiten Stellen voor het Nieuwe Jaar

Bij de start van een nieuw schooljaar is het zinvol als studenten even stilstaan bij hun doelen en prioriteiten. Gebruik de metafoor van een luchtballon: vraag de studenten om na te denken over welke ‘ballast’ ze achter zich willen laten (denk aan oude gewoontes, angsten of afleidingen) en welke ‘ballonnen’ ze willen oplaten (hun doelen, ambities en focuspunten). Laat ze dit visualiseren op een vel papier, dat ze gedurende het jaar kunnen bijhouden en aanpassen. Dit helpt studenten om bewust met hun leerproces bezig te zijn en richting te geven aan hun studiejaar.

 

3. De stellingensprint: snel schakelen tussen meningen

De stellingensprint is een energizer waarbij studenten snel hun mening geven over vakinhoudelijke stellingen. Bij deze werkvorm geef je een reeks korte stellingen aan de studenten, zoals: "Bedrijven moeten verplicht worden om duurzaam te ondernemen" of "Elke vorm van marketing is een vorm van misleiding." In de ruimte markeer je twee plekken, één voor "eens" en één voor "oneens."

Na het horen van een stelling moeten de studenten snel naar de plek lopen die hun mening vertegenwoordigt. Vraag vervolgens een paar studenten uit beide groepen om kort hun standpunt toe te lichten. Deze aanpak zorgt voor een snelle, levendige discussie en houdt de energie hoog. De werkvorm stimuleert niet alleen het kritisch denken, maar ook de fysieke beweging, wat weer gunstig is voor leren en onthouden.

 

Edumundo is gespecialiseerd in het motiveren en activeren van studenten met behulp van digitale technologie. Wij bieden digitale lesmethoden, bedrijfssimulaties en een engagement-app aan.

Benieuwd wat wij voor jouw opleiding kunnen betekenen? Een van onze onderwijsadviseurs bespreekt dit graag met je in een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op