Op hogescholen en universiteiten duikt steeds vaker de term ‘sticky campus’ op, vooral in het kader van studentenonboarding en introductieprogramma's. Wat wordt daarmee precies bedoeld? Wat maakt een campus sticky, en wat zijn de voordelen ervan?
Bij een sticky campus is de onderwijsinstelling veel meer dan alleen de plaats waar studenten studeren. Het is een plek waar ze graag tijd doorbrengen, niet alleen voor hun lessen maar ook voor sociale activiteiten en buitenschoolse bezigheden.
Om dit te bereiken bieden de instellingen fysieke faciliteiten aan, van academische workshops en onderzoeksprojecten tot sport- en theaterclubs. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Het gaat erom dat ze een cultuur creëren van betrokkenheid, ondersteuning en welzijn. Een sticky campus is als een tweede thuis voor studenten. Het is een inclusieve omgeving die uitnodigt om te blijven ‘plakken’ na het onderwijs, en waar studenten deel willen uitmaken van de gemeenschap.
Er zijn verschillende redenen waarom dit concept zo populair is en waarom steeds meer hogescholen en universiteiten het omarmen. We noemen vijf belangrijke voordelen.
1. Vergroot studiesucces en vermindert uitval
Een van de grootste voordelen van een sticky campus is dat er aanzienlijk minder studenten uitvallen. Als studenten een sterke band hebben met hun universiteit of hogeschool, zijn ze meer geneigd om hun studie of opleiding af te ronden. Dit is niet alleen belangrijk voor het studiesucces van de studenten, maar ook voor de reputatie en stabiliteit van de onderwijsinstelling op de lange termijn.
2. Stimuleert academische interesse
Op een sticky campus is studeren een interactieve en boeiende ervaring. Studenten worden aangezet tot samenwerking en interactie met medestudenten en docenten, en tot deelname aan allerlei academische activiteiten. Zo ontwikkelen de studenten een intellectuele nieuwsgierigheid, die hen helpt tijdens de studie maar ook daarna, in hun professionele loopbaan.
3. Versterkt de persoonlijke ontwikkeling
Door het brede scala aan buitenschoolse activiteiten worden studenten aangemoedigd om hun interesses en passies te ontwikkelen. Of het nu gaat om sport, creativiteit, politiek of vrijwilligerswerk, er zijn tal van mogelijkheden voor studenten om talenten te ontdekken, vaardigheden te ontwikkelen én vriendschappen te sluiten.
4. Bevordert de mentale gezondheid
Een sticky campus heeft een positieve impact op de mentale gezondheid en het welzijn van studenten. Gevoelens van eenzaamheid, depressie en stress komen veel voor onder studenten. Een ondersteunende en inclusieve omgeving helpt die te voorkomen en biedt support als ze zich toch voordoen.
5. Verhoogt de betrokkenheid van alumni
Een sticky campus zorgt ervoor dat studenten betrokken en loyaal blijven na het afstuderen. Als oud-studenten positieve herinneringen hebben aan hun tijd op de opleiding of universiteit, zullen ze vaker contact houden en als ambassadeur optreden. Een sterk alumninetwerk biedt kansen voor professionele netwerken en mentorschappen.
De voordelen van een sticky campus zijn dus veelzijdig en belangrijk. Door de focus te leggen op studentbetrokkenheid en -welzijn, kunnen hogescholen en universiteiten levendige gemeenschappen creëren waar studenten zich academisch, sociaal en persoonlijk kunnen ontwikkelen.
BrightBirds is een tool die hogescholen en universiteiten kan ondersteunen bij het ontwikkelen van zo’n sticky campus. BrightBirds maakt gebruik van elementen van gamification om studenten te activeren, te motiveren en te verbinden.
Wil je weten wat BrightBirds voor jouw opleiding kan betekenen?
Vraag gerust een gratis demo aan.