10 TIPS VOOR HET LESGEVEN MET EEN EDUBOOK

10 TIPS VOOR HET LESGEVEN MET EEN EDUBOOK
Gepubliceerd op 22 maart 2024

Lesgeven met een Edubook (of een ander digitaal leermiddel) vereist een andere aanpak dan we gewend zijn. Aan de ene kant willen we onze didactische aanpak opnieuw ontwerpen en aan de andere kant willen we de goede dingen van onze traditionele lesmethoden behouden. Dit is een dilemma waar veel docenten mee te maken hebben. En dingen veranderen zó snel, dat de innovaties soms harder lopen dan ons vermogen om ons aan te passen en alle nieuwigheden in onze cursussen op te nemen.

Al jarenlang werken er duizenden docenten vanuit verschillende hogescholen met Edubooks. Deze docenten hebben een aantal tips op een rijtje gezet. Zo kun je de belangrijkste aanpassingen meenemen, zonder je hele onderwijs op z’n kop te zetten.

 

1. Zorg ervoor dat studenten weten hoe ze het Edubook moeten gebruiken.
Neem aan het begin van de cursus de werking van het Edubook door. We nemen aan dat onze studenten digitaal vaardig zijn, maar in werkelijkheid raken ze best vaak ontmoedigd dooreen Edubook of een andere vorm van online onderwijs. Het kan lastig zijn om alles op een scherm te doen. Dat geldt voor Nederlandse studenten en zeker ook voor studenten uit landen die digitaal miner geavanceerd zijn dan Nederland.

2. Maak verbinding tussen het Edubook en de les.
Geef in de les bijvoorbeeld feedback op de voltooide opdrachten en benoem wat je als docent is opgevallen tijdens het nakijken. Of organiseer aan het begin van de les een quiz over de stof uit het Edubook. Je kunt eventueel de scores bijhouden voor een leuke beloning. Leg in ieder geval tijdens de les steeds uit wat de relatie is met de stof uit het Edubook.

3. Zorg voor afwisseling.
Laat studenten niet alleen maar individueel thuis het Edubook doorwerken. Voeg bijvoorbeeld ook kleine groepsopdrachten toe naar aanleiding van de stof. Als je daar duidelijke deadlines aan koppelt, laat je peer pressure ontstaan: studenten zullen elkaar aanmoedigen om het Edubook te gebruiken, omdat ze de groepsopdracht willen doen.

4. Maak gebruik van positieve beloningen.
Gebruik elementen van gamification om de studenten te motiveren: de scores van de voltooide opdrachten in het Edubook kunnen meetellen voor het cijfer, maar ook voor een prijs of een plek op het podium. Als je de studenten indeelt in teams, kunnen deze teams tegen elkaar strijden.

5. Zet Edubook-bladwijzers in je Powerpoints.
Als je verwijst naar een specifieke oefening of theorie in het Edubook, plaats dan een bladwijzer op je dia. Zo kunnen de studenten dat specifieke gedeelte gemakkelijk terugvinden.

6. Maak je eigen huiswerk.
Gebruik het docentendashboard om de voortgang van studenten te bekijken en lees hun reflecties. Als je de antwoorden van de studenten doorneemt, zul je waardevolle verhalen vinden. Kom hierop terug in de les. Natuurlijk kun je niet alle antwoorden van alle studenten behandelen, maar kies zo veel mogelijk je voorbeelden uit hun verhalen. Als studenten merken dat het huiswerk dat ze maken daadwerkelijk gebruikt wordt als input voor de les, neemt hun betrokkenheid en motivatie toe.

7. Maak lessen (inter)actief.
Gebruik de lestijd niet om de studenten in het Edubook te laten werken, maar om hun kennis te verdiepen en ze verder na te laten denken over de stof die ze voor die week hebben doorgenomen.

8. Maak studenten verantwoordelijk voor hun eigen leerproces.
Implementeer het concept van 'flipping the classroom' en laat studenten in groepen de theorie van de week presenteren. Geef vervolgens feedback over hun begrip van de inhoud. Dit bevordert niet alleen een actieve betrokkenheid van de studenten, maar stimuleert ook het kritisch denken en de samenwerking binnen de groepen.

9. Maak gebruik van tijdsdruk.
Als je het Edubook in de klas wilt gebruiken, laat studenten dan binnen een bepaalde tijd een quiz of activiteit voltooien en kijk wie de beste score behaalt. Dit werkt vooral goed met de zelfscorende quizzen. Door zo een element van competitie toe te voegen, verhoog je de motivatie van de studenten en moedig je hen aan om actief deel te nemen aan het leerproces.

10. Beloon studenten voor hun vooruitgang in het Edubook.
Laat ook de gemiddelde statistieken van het dashboard aan de klas zien. Het kan een eye-opener voor hen zijn om te zien hoeveel tijd ze wel of niet hebben besteed aan het doornemen van het Edubook. Op deze manier moedig je niet alleen een gezonde competitie aan, maar geef je ze ook inzicht in de eigen voortgang en stimuleer je een actieve betrokkenheid bij het leerproces.



Nieuwsgierig geworden naar een Edubook? 
Vraag gerust een gratis demo aan.

demo aanvragen