Geen traditionele studieboeken: lessen zijn geïnspireerd door games

Geen traditionele studieboeken: lessen zijn geïnspireerd door games
Gepubliceerd op 6 april 2022

Studieboeken, leuk en aardig, maar in deze digitale wereld eigenlijk veel te statisch en daarmee achterhaald. Het Haagse Edumundo combineert technologie en inhoud voor ‘studeren 2.0’.

Edumundo is educatieve uitgeverij én technische start-up in een. Een bewuste keuze, al is het niet altijd makkelijk om op twee fronten maximaal te presteren. Toch gaat dat vrij aardig, inmiddels gebruiken zo’n driehonderd Nederlandse en tachtig Engelse hoger onderwijsopleidingen de producten van Edumundo. Ook worden de producten al sporadisch in 36 andere landen gebruikt.

Het idee ontstond al een tijdje geleden, in de studietijd van oprichters Menno Thijssen en Patrick Bouwens. Toen was al duidelijk dat digitalisering in het hoger onderwijs hopeloos achterliep. Maar pas de afgelopen jaren was de markt ook echt klaar voor die stap. En zo werd een digitaal boekvervangend platform ontwikkeld: het Edubook. Zowel de technische als de inhoudelijke kant zijn voor rekening van Edumundo. ,,Dat doen we in samenwerking met honderden docenten, tienduizenden studenten en zo’n vijfenzeventig vakauteurs”, legt Thijssen uit.

Het Edubook vervangt het traditionele studieboek. Maar in plaats van een saaie pdf op een scherm krijgt de student een interactieve leermethode vol gamificatie en simulatie. ,,Gamificatie maakt leren spannender door spel- en waar mogelijk competitie-elementen toe te voegen. Je kunt dan punten scoren en wordt beloond voor bepaalde prestaties. En door het simuleren van de werkelijkheid wordt leren ook makkelijker omdat je betere inzichten krijgt”, zegt Thijssen. ,,Doordat je zelf aan de knoppen zit en zo de theorie beleeft, kun je makkelijker van je fouten leren omdat je meteen de effecten ziet. Na enkele jaren meten kunnen we nu ook langzaam aantonen dat het studiesucces in diverse gevallen significant omhooggaat voor studenten die gebruikmaken van onze producten.”

Op toekomst gerichte thema's
Edumundo heeft zeker niet alle denkbare onderwerpen in digitale vorm beschikbaar, maar de keuze is wel uitgebreid. ,,In eerste instantie was ons aanbod vooral gericht op economische vakken, maar we hebben ons meer en meer gespecialiseerd in wat wij noemen 21st Century Skills. Op de toekomst gerichte thema’s als gespreksvaardigheden, duurzaamheid en loopbaanbegeleiding. Daarbij bedienen we het hele hoger onderwijs, dus zowel universiteiten als hogescholen. Maar we hebben niet alleen inhoudelijke content, ons platform biedt ook veel technisch-didactische mogelijkheden. Bijvoorbeeld het bijhouden van prestaties en voortgang van leerlingen of het organiseren van zogeheten student onboarding; het instroomproces waarbij nieuwe studenten kennismaken met hun opleiding en het werkveld.”

Online leren

© Marco de Swart

Meestal wordt er één Edubooklicentie aangeschaft, een model dat nog steeds wat weg heeft van het aanschaffen van een traditioneel schoolboek. Dat doet vaak de student, in sommige gevallen ook de opleiding. ,,Die kun je dan tijdens je hele opleiding gebruiken. In tegenstelling tot boeken in print blijven we het Edubook jaarlijks gratis voor de student en docent actualiseren. Daarnaast kun je ook heel flexibel modules samenvoegen, waardoor je echt op maat gemaakt lesmateriaal hebt dat perfect aansluit op de opleiding. En mocht je iets nodig hebben wat wij niet aanbieden, dan kun je het natuurlijk altijd nog combineren met eigen materiaal of lesstof van andere aanbieders”, legt Thijssen uit.

Onderwijs is constant aan verandering onderhevig, maar zeker tijdens de coronapandemie werd de branche met de neus op de feiten gedrukt. ,,Al voor corona zagen veel opleidingen de meerwaarde van ons product, maar de afgelopen twee jaar is het zeker in een stroomversnelling geraakt. Het onderwijs is al langer zoekende naar een definitieve nieuwe richting, wij als bedrijf moeten onszelf daarom ook steeds weer opnieuw uitvinden. Maar dat maakt dit vak ook zo actueel en boeiend.”

De Ed­Tech-sec­tor explodeert op dit moment. Het is een toffe branche om in te werken

Edumundo wil blijven groeien en haalde onlangs een bedrag op van 1,2 miljoen euro bij investeerders Capital Mills en InnovationQuarter. ,,Met deze investering kunnen we het onderwijs écht veranderen, door sneller meer innovatieve technologieën te ontwikkelen en te internationaliseren. Die technologieën helpen ook onderwijsinstituten om bijvoorbeeld uitval van studenten te reduceren en hun studierendement te verhogen.’’

Einde vriendenclubje
De groei van Edumundo betekent aan de ene kant economische voorspoed, maar het is ook definitief het einde van het ‘vriendenclubje’ waarmee het bedrijf ooit begon. ,,Alles is veel professioneler: er is een managementteam, mensen voor marketing en hr. Dat is ook een hele interessante fase, maar het ad hoc ideeën lanceren is wel steeds moeilijker. We zijn meer aan het managen dan aan het ondernemen, minder aan het pionieren. We kunnen niet zomaar meer ‘even iets proberen’. De romantiek is er misschien wel een beetje vanaf, omdat er veel meer verplichtingen en verantwoordelijkheden zijn. Het is allemaal minder frivool. Maar het is nog steeds hartstikke leuk en vooral belangrijk om te doen.”

Thijssen gaat verder: ,,De EdTech-sector explodeert op dit moment. Het is een toffe branche om in te werken. Heel dynamisch en er gaat sinds kort ook een hoop geld in om. Je ziet dat investeerders eindelijk instappen. We horen vaak dat ze de groei van ondernemingen in het onderwijs te langzaam vonden gaan. Maar dat is nu dus gelukkig anders. Technische ontwikkelingen zijn niet meer tegen te houden, denk bijvoorbeeld aan virtual reality, Internet of Things en kunstmatige intelligentie. Ik ben erg benieuwd waar het onderwijs over een paar jaar staat. Duidelijk is dat het enorm gaat veranderen en dat niemand nog echt weet waar het heengaat. Zijn er straks nog wel universiteiten of volgt iedereen zijn colleges vanuit virtuele studiebanken? En is een diploma van een hogere onderwijsinstelling in de toekomst net zoveel waard als vroeger?”

 

Wil je meer weten over de de mogelijkheden die Edumundo voor jouw opleiding te bieden heeft? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact OP


Behne, T. (2022). Ouderwetse studieboeken vind je hier niet: lessen op deze school zijn geïnspireerd door games. Geraadpleegd op 06-04-2022, van https://www.ad.nl/tech/ouderwetse-studieboeken-vind-je-hier-niet-lessen-op-deze-school-zijn-geinspireerd-door-games~a0fd8710/