AI-bestendig toetsen in het hbo

AI-bestendig toetsen in het hbo
Gepubliceerd op 17 september 2024

Hoe kun je als hbo-docent effectief toetsen, als studenten AI-tools gebruiken die verslagen en essays voor hen schrijven? Hoe kun je nog eerlijk beoordelen of je studenten de stof beheersen?

In dit blog kijken we naar een effectieve manier van toetsen in het AI-tijdperk: met behulp van een bedrijfssimulatie.


AI IN HET ONDERWIJS

In korte tijd is AI een realiteit geworden die we niet meer weg kunnen denken uit de samenleving. Dat dwingt het onderwijs om over een aantal dingen goed na te denken. Hoe bereiden we de studenten bijvoorbeeld voor op een professionele toekomst waarin AI een steeds grotere rol speelt? En hoe leren we ze om tijdens de studie effectief en verstandig gebruik te maken van AI?

Tegelijkertijd blijft parate kennis belangrijk, net als het vermogen om analytisch, probleemoplossend, kritisch en creatief te denken - ook zonder de hulp van AI. Het is belangrijk dat AI de ontwikkeling hiervan niet in de weg staat.

Een belangrijke vraag in het verlengde hiervan is of onze manier van toetsen nog voldoet. Wat beoordelen we precies, als studenten AI-tools gebruiken die verslagen en essays voor hen schrijven? Moeten we dat verbieden? Hoe controleren we dat dan?

Bedrijfssimulaties bieden hier een sterk alternatief. Ze bieden een effectieve en eerlijke manier van toetsen in het AI-tijdperk. 


Wat is een bedrijfssimulatie?

Een bedrijfssimulatie is een interactieve leerervaring waarin studenten de rol van een manager in een virtueel bedrijf op zich nemen. In een simulatie moeten studenten strategische en operationele beslissingen nemen. Ze moeten nadenken over marketingstrategieën, productieplanning, financiële budgettering en personeelsbeheer, terwijl ze ook reageren op veranderende marktomstandigheden en de concurrentie van andere studententeams. Hierdoor leren ze om hun kennis in de praktijk toe te passen, kritisch te denken en samen te werken.


AI-BESTENDIG TOETSEN MET EEN BEDRIJFSSIMULATIE

In een bedrijfssimulatie moeten studenten in teamverband beslissingen nemen, die direct invloed hebben op hun bedrijfsprestaties. Wat de juiste beslissing is, is afhankelijk van de veranderende omstandigheden binnen de simulatie en van de beslissingen van de concurrerende teams. Dit zorgt voor een dynamische en onvoorspelbare leeromgeving.

Omdat elke simulatie uniek verloopt, afhankelijk van de realtime acties van de teams, kunnen studenten geen AI-gegenereerde oplossingen gebruiken. De strategie moet telkens worden aangepast aan de stand van zaken en de doelen van het team. Dit maakt bedrijfssimulaties een AI-bestendige manier van toetsen: de focus ligt niet op het produceren van tekst en het toepassen van theorie op standaardsituaties, maar op kritisch denken, probleemoplossing en strategisch plannen.

Drie redenen waarom bedrijfssimulaties een AI-bestendige toetsvorm zijn
  1. Dynamische leeromgeving: beslissingen van studententeams beïnvloeden direct de uitkomst van hun bedrijfsprestaties, wat zorgt voor een onvoorspelbare en authentieke leerervaring. Eke simulatie is uniek en vereist realtime beslissingen. AI-gegenereerde antwoorden zijn niet bruikbaar in deze dynamische omgeving.

  2. Interactief en realistisch: studenten nemen de rol aan van managers in een virtueel bedrijf en moeten strategische en operationele beslissingen maken. Ze reageren op veranderende marktomstandigheden en concurrentie, wat hen dwingt om hun kennis in de praktijk toe te passen en samen te werken.

  3. Focus op kritisch denken: in plaats van feiten te reproduceren en toe te passen op standaardsituaties, leren studenten om kritisch te denken, probleemoplossend te werk te gaan en strategisch te plannen. Een diepgaande betrokkenheid is noodzakelijk. Standaardoplossingen of kant-en-klare antwoorden zijn niet bruikbaar.

 

Ben je op zoek naar effectieve en eerlijke toetsvormen? Of wil je om een andere reden meer weten over bedrijfssimulaties? Vraag dan een vrijblijvende demo aan en bekijk zelf een van onze simulaties.

BEDRIJFSSIMULATIE UITPROBEREN